- Finner du noe av interesse ? -


En database med slekt, bilder, historier etc. med tilknytning til Hemne-distriktet

Claus Creutzfeldt

Mann 1680 - 1736  (56 år)


Personlig informasjon    |    Notater    |    Kilder    |    Hendelseskart    |    Alle    |    PDF

 • Navn Claus Creutzfeldt 
  Født 1680  Tyskland, Holstein Finn alle personer med hendelser på dette stedet  [1
  Kjønn Mann 
  Død 1736  Danmark, København Finn alle personer med hendelser på dette stedet  [1
  Person ID I167231  Hemneslekt
  Sist endret 12 Jun 2019 

  Familie Anna Magdalena Richter,   f. 1677, Danmark, København Finn alle personer med hendelser på dette stedet,   d. 1741, Danmark, København Finn alle personer med hendelser på dette stedet  (Alder 64 år) 
  Gift 22 Jun 1699  [1
  Barn 
  +1. Margrethe Elisabeth Creutzfeldt,   f. Ca 1710, Danmark, København Finn alle personer med hendelser på dette stedet,   d. 25 Okt 1789, Danmark, København Finn alle personer med hendelser på dette stedet  (Alder ~ 79 år)
  Sist endret 13 Des 2019 
  Famile ID F57841  Gruppeskjema  |  Familiediagram

 • Hendelseskart
  Link til Google MapsDød - 1736 - Danmark, København Link til Google Earth
   = Link til Google Earth 
  Tegnforklaring  : Adresse       : Lokasjon       : By       : Fylke/Grevskap       : Stat/Provins       : Land       : Ikke satt

 • Notater 
  • Som sin bror Hans, var Claus Urtegårdsmand. CK giftet seg 22. juni 1699 (hvor vides ikke) med Anna Magdalena Ricterin. Han havde vunnet borgerskap som destiller i København 15. december 1706. Han ble begravet 28. mars 1736 på St. Petris nye kirkegård (etter stor, ødeleggende brann i København i 1728). Hans kone Anna Magdalena ble begravet den 2. sept. 1741 og ble 65 år.

   Historie: Uden for Den Kongelige Recidentz Stad Kjøbenhafens volde, ude på landet (!), havde kong Christian IV anlagt en have med et lille hus der stod færdigt ca. 1620. Han kaldte haven min Hauge og importerede fra Holland vinranker, morbærtræer og mere end 1000 hvide rosentrær. I 1624 kaldte kongen huset i haven for Rosenborg og haven selv er siden ikke blevet kaldt for andet end Kongens Have.

   Haven var delt i to afdelinger, dels en prydhave og dels den måske vigtigste afdeling, nemlig kjøkken - og urtehaven. Sistnevnte skulle levere friske grønsager, så som porrer og aspargers til kongens bord og lægeurter til hoffet. Et eventuelt overskudd blev solgt på Højbro Plads. Der var også et Orangeri, et drivhus med pomerens - og citrontræer. Til at passe alt dette var en af disse urtegårdsmænd Gartnersell Hans Kreutzfeldt fra Holstein. Han var en dygtig svend og Kongen sendte ham til Holland efter nye planter.

   Da han var blevet noget ældre og måske gik i gifttetanker, fik han i 1723 borgerskab i København som urtekræmmer, det vil sige at han fik næringsbevis som selvstændig erhvervsdrivende, for på den måde at forøge sin indkomst. Man blev ikke fed af at være i Kongens tjeneste. Om urtegårdsmændene skal det siges, at de ikke bare var gartnere i nutidig forstand. Udover at kunne dyrke grøntsager og urter, havde de også berøring med apotekere, brændevinsbrændere, ølbryggere og vertshusholdere.

   Efter den ulykkelige brand i København i 1728 var store dele af byen lagt i aske. Det var også tilfelle med St. Petri kirke, der var kirke for den tysktalende menighed i København. Samme med kirken var alle kirkens bøger brændt. Præsterne indkaldte da menighedens medlemmer, for, for at de efter beste evne kunne genskrive dåbsprotokollerne efter hukommelsen. Og CK kom og fortalte om sine børns dåb. Der var Nicolai den 6. januar 1705, Sophia Elisabet den 29. december 1707, Margretha Elisabeth 1710, en søn 1713 og Christian Wilhelm 11. maj 1716.

   Til Kongens mænd der gik rundt og opgjorde skaderne efter branden, fortalte Tøger Aboe i Strand Qvarter No.3, at hos ham logerede Claus Kreutzfeldt, urtegårdsmand og værtshusholder, med kone og 3 børn.

   (geni.com)

 • Kilder 
  1. [S99] geni.com.