- Finner du noe av interesse ? -


En database med slekt, bilder, historier etc. med tilknytning til Hemne-distriktet

Peter Wessel Zapffe

Mann 1899 - 1990  (90 år)


Personlig informasjon    |    Notater    |    Kilder    |    Hendelseskart    |    Alle    |    PDF

 • Navn Peter Wessel Zapffe 
  Født 18 Des 1899  TR, Tromsø Find all individuals with events at this location  [1, 2
  Kjønn Mann 
  Død 12 Okt 1990  Oslo Find all individuals with events at this location  [3
  Person ID I119009  Hemneslekt
  Sist endret 15 Sep 2017 

  Far Fritz Gottlieb Zapffe,   f. 09 Okt 1869, VF, Larvik Find all individuals with events at this location,   d. 02 Jul 1956, TR, Tromsø Find all individuals with events at this location  (Alder 86 år) 
  Mor Gudrun Wessel,   f. 08 Aug 1870, NT, Verdal Find all individuals with events at this location,   d. 28 Apr 1950, TR, Tromsø Find all individuals with events at this location  (Alder 79 år) 
  Gift J  [1
  Famile ID F42652  Gruppeskjema  |  Familiediagram

  Familie 1 Bergljot Espolin Johnsen,   f. 25 Jan 1904, HE, Tynset Find all individuals with events at this location 
  Gift 06 Sep 1935  Oslo Find all individuals with events at this location  [3
  Skilt 1941  [3
  Sist endret 7 Aug 2022 
  Famile ID F42654  Gruppeskjema  |  Familiediagram

  Familie 2 Berit Riis Christensen,   f. 20 Okt 1919, Oslo Find all individuals with events at this location,   d. 19 Mai 2008  (Alder 88 år) 
  Gift 15 Sep 1952  AK, Asker Find all individuals with events at this location  [3
  Sist endret 7 Aug 2022 
  Famile ID F42655  Gruppeskjema  |  Familiediagram

 • Hendelseskart
  Link til Google MapsFødt - 18 Des 1899 - TR, Tromsø Link til Google Earth
  Link til Google MapsGift - 06 Sep 1935 - Oslo Link til Google Earth
  Link til Google MapsGift - 15 Sep 1952 - AK, Asker Link til Google Earth
  Link til Google MapsDød - 12 Okt 1990 - Oslo Link til Google Earth
   = Link til Google Earth 
  Tegnforklaring  : Adresse       : Lokasjon       : By       : Fylke/Grevskap       : Stat/Provins       : Land       : Ikke satt

 • Notater 
  • Peter Wessel Zapffe (født 18. desember 1899 i Tromsø, død 12. oktober 1990 i Asker) var en norsk forfatter, filosof og fjellklatrer. Han var sønn av polfareren Fritz Gottlieb Zapffe og Gudrun Wessel. I 1923 tok Zapffe sin juridiske embedseksamen (som han skrev på rim), og han praktiserte som jurist i fem år.
   Zapffe var influert av blant andre Arthur Schopenhauer og Friedrich Nietzsche, men det var særlig biologen Jakob von Uexkûlls naturforståelse som satte grunnlaget for Zapffes egen biologiske eller biosofiske metode. Gjennom essayet Den sidste Messias (1933) kommer biosofien til uttrykk, og den filosofiske avhandling Om det tragiske som kom ut i 1941, er på mange måter en redegjørelse for tankene i Den sidste Messias. Men den ekstreme pessimismen fra Den sidste Messias – tanken om identiteten mellom livsmål og undergang – blir noe moderert i avhandlingen – der sier Zapffe at storhet disponerer en for undergang.
   Zapffes teori er at mennesket har overutviklede evner (forståelse og selvinnsikt) i forhold til de omstendighetene det lever under og derfor ikke passer inn i naturen. Mennesket streber etter en rettferdighet og mening som ikke kan oppnås, og derfor har menneskeheten behov som naturen ikke kan oppfylle.
   Faren, Fritz Gottlieb Zapffe, var turner og friluftsmann og tok ofte med seg familien på turer i fjell og mark, sommer og vinter. Da Peter Zapffe kom til Oslo for å studere juss, søkte han ofte ut i marka. På Kolsås lærte han seg fjellklatring og her ble han også kjent med Arne Næss. I 1923 tok han juridisk embetseksamen. Det vakte endel oppsikt at han leverte en av sine eksamensbesvarelser på vers, den bar tittelen 'Om Præjudicater'. En annen gang skal han i en eksamenspause ha klatret opp en av søylene ved inngangen til Universitetet i Oslo.
   Etter å ha fullført juridisk embedseksamen reiste Zapffe tilbake til Tromsø, hvor han begynte som sakførerfullmektig. I denne perioden foretok han over 20 førstebestigninger og klatret en rekke andre ruter i fjell som var besteget tidligere, blant annet på Kvaløya, i Lyngsalpene, på Ytre Senja, i Ofoten og i Lofoten.
   På denne tiden var Tromsø et sentrum for polaraktivitet. Under letingen etter Umberto Nobile i 1928 ble Peter Zapffe med ishavsskuten DS «Isbjørn» til Kings Bay på Svalbard. To år senere ble han med samme skuta som fotograf til Kvitøya, der Bratvaag-ekspedisjonen hadde funnet restene etter Salomon August Andrées mislykkede ballongferd.
   Etter tre år i Tromsø innså Zapffe at juss ikke lå for ham og han forlot Tromsø for godt og dro tilbake til Oslo hvor han tok opp studier i litteratur. Dette resulterte ikke i eksamen i litteraturvitenskap, men i en doktorgrad i filosofi; Om det tragiske.
   Han skrev en rekke humoristiske essays og fortellinger om sine eskapader i naturen (samlet i boken Barske Glæder), med tilhørende tegninger.

   (Wikipedia)

 • Kilder 
  1. [S78] DIS-Treff.

  2. [S172] Wikipedia.

  3. [S354] vestraat.net/TNG/.